Już trzeci rok w naszej szkole realizowany jest program „ Owoce i warzywa w szkole” w dużej części finansowany ze środków unijnych.
W klasach I – III dzieci w ramach programu otrzymują nieodpłatnie świeże owoce, warzywa oraz soki, które spożywają w szkole. Dzięki temu kształtują nawyki zdrowego odżywiania się. Uczestniczą także w zajęciach, które promują zdrowe żywienie.
Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.
Zdrowe odżywianie polega na:
• spożywaniu jak najbardziej różnorodnych produktów,
• spożywaniu produktów zbożowych jako głównego źródła kalorii,
• wypijaniu codziennie co najmniej dwóch dużch szklanek chudego mleka,
• spożywaniu mięsa z umiarem.
• codziennym jedzeniu warzyw i owoców,
• unikaniu alkoholu,
• bardzo umiarkowanym spożywaniu cukru i słodyczy,
• ograniczeniu tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, oraz produktów zawierających cholesterol