23 marca 2015

 

WARSZTATY KULINARNE Z PANIĄ  DOMINIKA WÓJCIAK

ZWYCIĘŻCZYNIĄ III EDYCJI PROGRAMU MASTERCHEF

 

          13 marca zwyciężczyni III edycji programu Master Chef Pani Dominika Wójciak przyjechała do naszej szkoły, by poprowadzić warsztaty kulinarne. Nasz gość przekonywał uczniów do zdrowej kuchni. Uczestnicy warsztatów pod okiem Pani Dominiki przygotowali zdrową granolę, surówkę z surowego buraka i marchewki z dodatkiem wiórków kokosowych oraz owocowe crumble z kaszy jaglanej.

By zdobyć zaproszenie na warsztaty trzeba było wymyślić, a potem wykonać menu restauracji serwującej dania zdrowej kuchni. Nasz gość był pod wrażeniem pomysłowości, jaką wykazali się uczestnicy konkursu. Pani Dominika z każdego menu wybrała danie, pod którym napisała swoją rekomendację. Uczestnicy warsztatów bawili się świetnie, co dużej mierze było zasługą Pani Dominiki, która jest po prostu świetną osobą.
Jeśli chcecie dowiedzieć się, jakie dania gotuje nasz gość, w jego imieniu zapraszamy na blog „Kulinarne bezdroża".

 O wizycie Pani Dominiki Wójciach w naszej szkole pisał Górnoślaski Tygodnik Regionalny "Echo"

(Fotorelację z zajęć można znaleźć w galerii)

12 grudnia 2014

WARSZTATY KULINARNE Z PANEM TOMKIEM KALINOWSKIM

UCZESTNIKIEM III EDYCJI PROGRAMU MASTERCHEF

 

          12 grudnia naszą szkołę odwiedził Pan Tomek Kalinowski, uczestnik III edycji programu Master Chef. Pan Tomek na co dzień mieszka w Krakowie, jest studentem informatyki. Gotowaniem zajmuje się od kilku lat, ostatnio interesuje się kuchnią molekularną* (przeprowadził dla nas pokaz jednej z technik tej kuchni tzw. sferyfikację soku owocowego). Do udziału w programie namówił go znany nam Charlie Daigneault, u którego był na warsztatach kulinarnych.

Uczestnicy warsztatów wraz z gościem przygotowali tajskie curry, potrawę z kurczaka, bakłażanów, ryżu i specjalnych dodatków nadających potrawie specyficznego smaku: mleczka kokosowego, pasty curry, trawy cytrynowej i liści z limonki. Spotkanie z Panem Tomkiem zakończyło się degustacją przygotowanego dania, autografami i wspólnym zdjęciem. Cieszymy się, że mogliśmy gotować razem z naszym gościem. Było pracowicie, ciekawie, aromatyczne i bardzo sympatycznie.

 

* Kuchnia molekularna – (nazywana również kuchnią kreatywną) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach (źródło: wikipedia)

 

(Fotorelację z zajęć można znaleźć w albumie).

 

24 marca 2014

WARSZTATY Z PANIĄ JOLANTĄ KLESER, UCZESTNICZKĄ PROGRAMU MASTERCHEF

 

 

          "...Moją pasją jest gotowanie. Uwielbiam każdą porę roku za to jakie daje skarby i możliwości. Wiosna to dla mnie upragnione szparagi, bób czy tez świeży groszek. Goszczą one wtedy prawie codziennie na moich talerzach. Lato zasypuje mnie truskawkami, malinami i jagodami, z których robię przetwory i piekę przepyszne ciasta. Najbardziej jednak lubię jesień, kiedy to pojawiają się pierwsze grzyby, śliwki oraz dynie. Zima dla mnie to czas rozmaitych kasz i nasion roślin strączkowych w pożywnych zupach i gulaszach. Jak już zauważyliście jestem fanatyczką warzyw i owoców. Uważam, że jest ich za mało w naszej diecie..." (żródło: przewrotnapaella.pl)

   

 

 

 

       Pani Jolanta Kleser, która  była uczestniczką programu Masterchef zawitała do naszej szkoły, by  poprowadzić warsztaty kulinarne.  Jak sama o sobie mówi- uwielbia gotować... i robi to z ogromną pasją i wdziękiem. Nas tak samo, jak jury programu Masterchef zawojowała swoją popisową paellą*- potrawą mającą swe korzenie w kuchni hiszpańskiej.

 

*Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek[. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu (źródło; wikipedia).

 

 

Oto nasza paella. Było naprawdę smacznie, zdrowo, kolorowo.

Przepis na paellę i nie tylko znajdziecie na blogu kulinarnym: przewrotnapaella.pl

11 marca 2014

CHARLES DAIGNEAULT W NASZEJ SZKOLE

 

 

      11 marca naszą szkołę odwiedził Charles Daigneault, półfinalista programu Masterchef. Ten sympatyczny, zawsze uśmiechnięty Kanadyjczyk poprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów, na których pokazał, jak oryginalnie i smacznie przyrządzić kurczaka.

 

Więcej o tym wydarzeniu na tychynaszemiasto ....i dużo, dużo zdjęć.

Zdjęcia także w naszej Galerii